2016. december 26., hétfő

Bookmas Day Twelve, azaz A Bookmas Vége

Sziasztok! Elérkeztünk a Bookmas végéhez, úgy gondoltam így zárólag a kedvenc könyveimet fogom hozni,amiket idén olvastam.

12. Maggie Stiefvater

The ​Raven Boys – A hollófiúk;Álomrablók ; Kék liliom 

                                    

Véleményem:
Fogalmam nincs miért hittem azt,hogy a történet egy géphollóról szól. Annyira lekötött a könyv már az első oldalon,hogy lerakni sem bírtam. Reggeltől estig ezt olvastam. Imádtam. Egyből elolvastam a nem mindnennapi-vámpír sztory,hanem valami uj és szerethető sorozat második és harmadik részét.Én teljes mértékben oda vagyok a főszereplő fiukért. Adamért és Ganseyért,Noah-ért. Nagyon nagyon közel kerültek hozzám. Ronan Lynch itt annyira még nem fogott meg,de a második részben már ő is. :)

Az első részben nem került hozzám közel Ronan,de a történet nagyon érdekes volt. Ezt a részt elolvasva kicsit közelebb került hozzám. Tovább fojtatódnak a rejtélyek és a legeslegjobb,hogy itt sem teszem le,nem unom meg. A könyv kiolvasása után másodpercek múlva kapok a 3.részért. És utána… Többet! *—--*

Hihetetlen,hogy lehet igy lezárni egy könyvet???? Tegnap este fejeztem be és nagyon imádtam. Szeretem,hogy több szálon mozgunk és a szállak elvarratlanok,de mindig visszatérünk az elvarratlanokhoz és kifejti. Az énekek pedig egyzószerre voltak jók,hátborzasztóak és idegesítőek. A boritójuk mind annyira gyönyörűek! Csak ámulok. Nagyon szeretjük. És kiadták Amerikában a negyedik részt. Remélem nálunk is minél előbb. :)


 12. Jennifer Niven
Veled ​minden hely ragyogó 

Véleményem:
Tudni illik nekem a kedvenc könyvem a Csillagainkban a hiba(John Green),amit bevallom nyolcszor láttam eddig filmben. Ez a történet kissé hasonlit rá és másik két nagy kedvencemre az Itt voltam-ra(Gayle Forman) és a 13 okom volt-ra(Jay Asher). Köszönöm,hogy megírták ezt a könyvet. Lélekszaggató volt és csodálatos. Az a jó ezekben a könyvekben,hogy akárhányszor is olvasod mindig mást ad.Hozzám nagyon közel került Theodor és Violet is. Az ő történetük és az egész cselekmény. Szépen van levezetve,hagy kis bontatlan szálakat a fejezet végén aztán a végén mindre visszatér. Minden mondat,ami fontos megmarad,esetleg a könyv végén is emlékszem rá és a szereplők is. Két igaz barátot kaptam a könyv olvasása közben. Mindenki olvassa el ezt a könyvet!!11.

Becky Albertalli
Simon ​és a Homo sapiens-lobbi

Véleményem:
Mostanában nagyon sok ilyen témájú könyvet olvasok és szeretem őket. Amerikában és Kanadában és ahogy a fülszöveg is irja 13 országban hódít és most nemrég úgy tudom kapott is díjat. Megérdemli. Simon tipikusan az a meleg srác akiról nem gondolnád ezt. Annyira megszerettem,hogy az hihetetlen. Szeretnék egy ilyen srácot! *—--* Kis édes bogárkám. Imádom. Csodálatos volt. Annyira sokat nevettem rajta. Olyan érzés volt ezt a könyvet olvasni,hogy jön a könyv sétál sétál és addig sétálgat nekem,amíg be nem sétálgatott a szívem legmélyebb zúgába. Már az elején, a könyv kinyitása előtt éreztem ezt. Blue és Simon levelezései minden második fejezetben hihetetlen volt! Annyira aranyosak voltak! A sok oreo! Tegnap olvastam ki,de biztos,hogy még fogom egy párszor. Mindenki olvassa el ezt a könyvet. Határozattan megkedveled a melegeket. (én imádom őket) . Oreót, Blue-t és Simon-t mindenkinek! <3

9.Michelle Hodkin
The ​Evolution of Mara Dyer – Mara Dyer változása
(Mara Dyer 2.)


Véleményem:

Ezt a könyvet, ha egy szóval tudnám elemezni: P.E.R.F.E.C.T.I.O.N! *——*
Mara Dyer és a vele történő dolgok még érdekesebbek, izgalmasabbak. Noah pedig nagyon szerettem ebben a részben. Jamie-t is, a vele való jelenetek feldobták a könyvet. Én eltudnék egy kicsit több romantikát.Több Noah&Mara jelenetet.
Iszonyatosan tetszett, az elmegyógyintézetes ötlet, és azok amik ott történtek,nagyon ötletes. És a történet. Ááá. Nagyon várom, hogy kiderüljön, hogy ki él/vagy hal. Nagyon remélem hogy a kedvenc karakterem él, mert nagyon megérdemli. És ebben a részben nem derült ki. :)
Kedvenc idézet: Noah azért tett úgy, mintha semmit sem érezne, mert mindent érzett. Azért tűnt úgy, mintha semmivel sem törődne, mert mindennel törődött.
– Kamaszok vagyunk. Az a dolgunk, hogy szarkasztikusak legyünk.
– Meg hogy csak a szex érdekeljen minket – vetettem közbe.
– És hogy impulzívak legyünk – tette hozzá Noah.
– Pontosan – mondta Jamie. – De mi mégis be vagyunk zárva ide, ők meg szabadok. – A fejét csóválta. – Mindenki őrült egy kicsit. Egyedül az különböztet meg minket a többiektől, hogy ők jobban leplezik az őrültségüket. – Habozott. – Ettől szinte… kedvem támad leégetni ezt az egész kócerájt. – Megemelte a szemöldökét. – Csak én vagyok így vele?
Kedvenc szereplőm: Noah Shaw. Egyszerűen imádok mindent amit tesz. :)
Kedvenc cselekményem pedig az amikor Noah hajóján utaznak ketten, Noah ad egy gyönyörű ruhát és egy szigetre viszi Marát,ahol nagyon sok minden történik. Imádom Noah-t hogy ennyire szépen szereti Marát. :)

8.
Jojo Moyes
Mielőtt ​megismertelek 

Véleményem:

Azt,hogy ezt elolvashattam története van. Szóval inkább avval kezdem: Szóval megnéztem a Film előzetest,bele szerettem. Vagy 20szor megnéztem, majd elkezdtem kérdesősködni,hogy ki szeretne velem jönni majd rá vettem 2 barátomat,hogy eljöjenek velem. Majd csináltunk egy csomó képet Rólam és a Nagy Plakátról a Mozi előtt. Minden Plakátot megöleltem,simogattam,fotóztam.Majd megnéztük a filmet. Úristen! Végigsírtam a filmet! Vagy nevettem és annyira,hogy sirásig vagy bőgtem. Amikor meg vártam,hogy megcsókolják egymást és végre megtörtént tapsoltam és ordítottam egy olyat: Igen! :D Hát igen… IMÁDTAM! A barátaim azt mondták nem jönnek velem többet moziba. Aztán mosolyogtam. És mivel volt nálam annyi pénz kijelentettem,hogy: Ezt meg kell vennem könyvben! Így lementünk az ottani Libribe és Könyvmolyképző-be is. És nem volt! Nagyon kiakadtam,mert azt mondták nagyon elfogytak a könyvek. Így hazamentünk, majd ujra metróra ültem és megrendeltettem a Libribe. Pár nap múlva pedig a kezemben volt. És olvashatttam. Úgyanazt éreztem itt is. Mielőtt vége lett volna olyan 100oldallal előtte, amikor Will elmondta,hogy elmegy Svájcba leraktam és mást csináltam. Egyszerűen nem akartam,hogy meghaljon. Vártam,hogy a könyv újra irja magát. De nem tette.
Imádtam ezt a világot. A szereplők nagyon kőzel nőttek a szívemhez különösen Louisa Clark és Will Traynor. A történet tökéles volt… Hm… <3

7.Ransom RiggsVándorsólyom ​kisasszony különleges gyermekei; Üresek ​városa 

    
Véleményem:
Tökéletes. Ez az egy szó jellemzi tökéletesen számomra ezt a könyvet. Én előbb láttam a filmet,minthogy a könyvet olvastam volna és nagyon tetszet, szóval nagy elvárásaim voltak vele kapcsolatban. És szerencsére sikerült hoznia azt a szintet. Van 1-2 dolog amiben különbözik a filmtől persze, a legfeltűnöbb persze az a vége. De szerintem mind a könyvben mind a filmben gyönyörűen oldották meg. 2 féle megoldás,de végülis a lényege ugyanaz. Nagyon tetszettek a könyvben a különleges karakterek. Szerintem az,hogy valaki láthatatlan a többi ember számára, vagy az,hogy látja a szörnyeket, vagy az,hogy lebegni tud,valamilyen szinten emberi tulajdonság is. 
Szerintem mindenkinek elkéne olvasni ezt a könyvet. Nagyon ajánlom mindenkinek. :)
Szerintem ez a rész nagyon jóra sikerült, nem csak erőltetett folytatás, amolyan folytassuk,nehogy kifogyjunk a pénzből dolog. Többet megtudhattunk a különleges gyerekekről és a világukról is. Csodálatos,hogy találkoztunk más különlegesekkel is, és az, amit a gyerekek meg nem tettek Vándorsólyom kisasszony jobbulása miatt. Emma és Jacob története érdekelne még jobban, sajnos róluk kicsit kevés jutott, és még Millard az a személy, aki tökéletes és ebben a részben több szerepet is kapott. Meg Bronwyn,akiről az első részben nem tudhattunk meg sokat. A film szemszögét nézve az első rész nagyon tetszett, bár voltak eltérő részei a könyvvel kapcsolatban, és kiváncsian várom, hogy mit hoznak ki ebből a részből filmen. :)

6.Kiera CassA Párválasztó; Az Elit;  Az Igazi 

    
Véleményem:
Fantasztikus könyv. Nagyon rég óta halogattam az olvasását. Már a fülszöveg megragadta a figyelmemet és magával vonzott. Aspen aranyos srác,de nekem nem az igazi. Maxon pedig ooo… Beleszerettem. Hűséges,kedves,okos,szeretett teljes,segitőkész,helyes. Mr. Tökéletes. Az, ahogy a lányokkal bánik elképeztett. Annyira szereti az embereket. Nem egy beképzelt,pedig megtehetné hiszen herceg. Annyira olyan,mint egy normál fiú. Amikor pedig America közli vele,hogy milyen kint lesokkolja és segít az embereken. Egy dolog van,amit nem tudok fel fogni, azok pedig a palota támadások. Miért? Ez egy palota,ahol a királyi család él. És van egy csomó palotaőr is. Mint például majd Aspen. Mit csinálnak, ha nem védik a palotát? Mert hogy nem védik,mert megtámadják őket. Istenem ennyire nehéz lenne még jobban védenie egy csomó embernek a királyi családot???
Mindettől eltekintve nagyon szerettem ezt a könyvet és izgatott vagyok a folytatásokkal 
(2.-3. rész értékelése később)

5.Kalapos Éva
Massza

Véleményem:
Nagyon rég óta el szeretném olvasni ezt a könyvet.szóval nagyon örültem,amikor bent volt a könyvtárban,mivel a barátnőmmel mentem,aki ugyan ezt a könyvet hozta vissza. Azt mondta,hogy muszáj elolvasnom. Még most sem kap levegőt,amikor erre a könyvre gondol.És meg kell,hogy mondjam én is így érzem most már magam. Nehéz beszélnem erről a könyvről. Patrik egy nagyon szimpatikus srác volt számomra,aki hihetetlenül szerethető,jóindulató,minta diák. Aztán amikor a zaklatások elkezdődtek vele nagyon sajnáltam. Legszívesebben oda álltam volna elé,hogy megvédjem. Nagyon közel nőtt a szívemhez. Arra gondolnom,hogy mi lett vele a zaklatások miatt szörnyű. Ő nem ezt érdemli. Ő nem ilyen. Ő ennél sokkal több és jobb. Hogy tehették ezt? Hogy nem vette senki észre,hogy gond van? Miért nem segítettek neki? Hisz nagyon nagy gondban volt.Nagyon haragszom a szereplőkre: Győzöre,Subira, Dinára, Bencére, Klaura, Patrik anyjára és apjára. Patrikot zaklatták! Éhezett és tönkre tették az életét. Minden gyerekre jobban kéne figyelni rájuk és törödni velük. De legfőképp meghallgatni őket és észre venni,ha gond van!
Kalapos Éva az egyik kedvenc írónőm,ebben a műben is bizonyított. Az,ahogy a kamaszokról ír,nagyon megrázó. Annyira tudja,hogy mik az igazi kamaszproblémák. Mintha ő is közülünk való lenne,csak épp felnőtt fejjel és ezért tud erről írni. Köszönöm neki,hogy megírta ezt a könyvet és a D.A.C sorozatot is!

4.J. LynnWait ​for You – Várok rád

Véleményem:
Az első Rubint pöttyös könyvem. :) 
Nagyon élveztem olyan történetet a kezembe venni, ami kicsit érettebb korosztálynak ajánlott, mint én. Szerintem világos volt mindenkinek,hogy Avery-t megerőszakolták és emiatt félt közeledni az emberekhez, de maguk a körülmények voltak azok,amik nagyon megráztak és sírva fakasztottak engem. J.Lynn-ben pedig nem csalódtam, az idén olvastam a Luxen sorozatot is tőle, és még a hátulját sem olvastam el a könyvnek, csak láttam hogy ugyanaz az író és tudtam hogy nem csalódhatok. És ezentúl minden könyvét elszeretném olvasni, akár ha az csak egy vásárló lista I(dézet: Hazel Grace-től Csillagainban a hiba- John Green). Cameron pedig ugyanúgy tökéletes és mégsem mint Daemon Black. :) 
Imádtam a történetet, még a vastagsága sem zavart,pedig jobban szeretem a rövid könyveket. :)

3.J. L. Armentrout
 Árnyak; Obszidián; Oblivion; Ónix; Opál;Origin;Opposition
     
Véleményem:
Árnyak: Különösen szeretem régóta Dawsont. Ebben a könyvben pedig még jobban megszerettem. Dawson a kedves testvér és szerelme Beth története annyira aranyos,hogy csak ültem és olvastam,olvastam. Dawson szerény és ahogy Beth-el a kapcsolatuk alakul. Hát hihetetlen! A sok éjszaki telefonálás és amikor majdnem lefekszenek és Dawson fényemberré változik az izgalomtól,ezért kénytelen bevallani Beth-nek,hogy ő más. Beth pedig olyan édesen fogadja! Annyira aranyosak együtt! És a későbbi kötetekben is nagyon cukik. Nem tudom miért de a Black-ek nagyon cukik amikor a szerelmükkel vannak. Daemon pedig annyira aranyos a testévérével. Imádom Daemont és Dawsont. Két kedvenc szereplő Katy-vel és Beth-el együtt. Ezért örülök kifejezetten a Shadows-nak és az Oblivion-nak. Keep Calm and Love Luxen Series!

A barátnőim ajánlották nekem, és a moly.hu-n is olvastam, hogy nagyon izgalmas, elkéne olvasnom. És egyszer csak megvettem és ez után megszerettem a történetet. Katy sok mindenben hasonlít rám, és ezért sokszor egyetértettem vele. Daemon pedig egy izgalmas karakternek mutatkozott. Nem kellet sok idő.amíg meg nem vettem az egész sorozatot.

Imádom a Luxen sorozatot,nagyon nagyon. Daemon pedig számomra egy isten! Bárcsak létezne!! Én biztos,ha meglátnám a karjaiba ugranék. Az Obszidiánt nagyon szerettem, ez a rész pedig olyan volt,mintha ujbol olvasnám azt a részt,és az egészet. Szerintem izgalmas volt látni Daemon gondolait is,amit Katy-éből már láttunk. A többi pár rész már Két részből van irva,de az első részt még nem lett volna jó úgy olvasni. A lényeg,hogy nagyon jól sikerült. Bár én egy kicsit csalódott vagyok amiatt,hogy vége van. Nem lesz több. Meg hogy nem derült ki több(Még többet Daemonból!) Daemonról. De hát van ez igy. Hihetetlenül szuper volt. Bár szerintem több dolog is lehetett volna benne,de hozta a formát emellet. Imádtam. Kedvenc. Kedvet kaptam újraolvasni. Mindet. UUUU…. Szeretjük Daemont. <3

Végre elkezdtek beindulni a történések, most hogy Daemon és Katy között szorosabb viszony van. Szerintem ez a rész nagyon vicces, ám érdekes is. Főleg hogy szó kerül a Minisztérium, az új srác és egy ember aki eltűnik. 
A borító lenyűgöző itt is.

Talán az egyik kedvenc részem a Luxen sorozatból.Az első két rész felépítette a történetet, a harmadik rész pedig már mindennek a közepe. Megismerhetjük a szereplők igazi énjét. Szerintem csodálatos rész volt. Daemon&Katy örökké!

Fantasztikus rész volt, szerintem az, hogy Katy és Daemon távol kerültek egymástól nagyon szomorú,ám csodás, hogy egyikük sem adja fel, és nem telik bele sok idő,amíg Daemon megszervezi azt, hogy hogyan legyenek újra együtt. Még akár akkor is,ha az egy börtön. 
Tökéletes rész volt. :)

Egy fél hónapot kellet várnom,hogy beszélni tudjak erről a könyvről. Úristeen! Csodálatos befejezése lett. Minden úgy alakult(majdnem) ahogy szerettem volna és boldog lett. Nem raktam le az ötödik részt sem úgy,hogy de jó egy sorozat megint letudva. Inkább ki kellet szedni a kezemből annyira közel került hozzám Daemon,Katy,Dawson,Luc,Archer,Beth és Dee. Az életem része lesznek örökké és örökké. Ez volt az első olyan sorozat,amit sosem akartam lerakni. És a második olyan sorozat,amelynek minden része a könyvespolcomon csücsül. Köszönöm ezt az élvényt. <3

2.Benjamin Alire SáenzAristotle ​és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Véleményem:
Erről a könyvről beszélni elég nehéz számomra,mert nemrég fejeztem be az olvasását és még teljesen a hatása alatt állok. Az egyik kedvenc könyvemmé vált.Kezdjük avval, hogy a borító csodálatosan gyönyörű! Ari egy olyan karakter,akihez nagyon közel érzem a gondolataimat, szinte minden cselekedetével egyetértettem, úgy gondolom,hogy olyan szép gondolatai mint ami neki vannak csak pár embernek adatik meg. Tiszta szíve van,bár ő azt gondolja, hogy ez nem elég, és hogy ő rossz, és,hogy hasonlít a bátyjára, akit nem is ismerhetett meg, hiszen börtönbe került.Idejének jelentős részét avval is tölti, hogy a bátyja jó cselekedeteit és rossz cselekedeteit elemzi, miközben hozzá hasonlítja magát, elgondolkozva, hogy vajon ő is ugyanoda kerül-e. Ám amikor az anyja elmondja neki, hogy a bátyja azért került börtönbe,mert megölt két ember a saját kezével, kevesebb mint 18 évesen, majd a börtönbe kerülve nem szerette volna tovább tartani a kapcsolatot a családjával Ari ledöbbent, de rájött, hogy ő mégsem olyan ember mint a bátyja. 
Ari és a szüleivel való kapcsolat elég bonyolultan indul, hiszen az apja volt katona Vietnámban és ezeket a sebeket most is viseli a lelkén, és emiatt nem igazán beszélget a fiával. Ari és az apja sosem találták meg a közös hangot,Ari egy rejtélynek nevezi az apját. Ari és az anyukája viszont nagyon jól kijönnek. És amikor pedig Ari lázas lesz, elkezd mélyebb kapcsolatot kiépíteni az apjával, hiszen az megnyílik felé, és ringatja, 
A kapcsolatuk akkor kezd el javulni, amikor Ari korházba kerül majd az utána lévő időben rengeteget segítenek egymásnak Ari és a szülei. A kapcsolatuk fény pontja, amikor Ari és szülei a nagynénje temetésén vesznek részt, ahol Ari megtudja,hogy a nagynénje leszbikus volt,és hogy nagyon szerette Arit, és hogy az a „nyár", amire Ari emlékszik, hogy a nagynénjénél tölti, nem csak egy nyár volt, hanem 8 hónap 
Ari és Gina,Ileane,Susie: Ari teljes mértékben egyedül van a történet elején,ám a nyár végén visszatérve a középiskolába Gina és Susie sok kérdéssel fogadja őt, például, hogy hogyan törte el a lábát ő pedig elmondja nekik az igazságot: Megmentett valakit, és ezért elütötte egy autó. És a lányok nem hisznek neki. Az a furcsa ebben, hogy ez tényleg így van. Az igazság a legnehezebben hihető, a hazugságot könnyebben megértik az emberek. Végül Ari és a lányok barátokká válnak, úgy hogy ezt Ari észre sem veszi. Majd egyszer csak egy buliban elkezd Ileane-val csókólozni,Dante levele miattaki azt írta neki, hogy részeg lett, majd kicsit füvezett és hogy csókolózott egy lánnyal és nagyon tetszett neki Erre volt válasz a viselkedése, hogy ő is tud csókolózni egy lánnyal és ugyanazok a dolgokat élvezni mint Dante. 
Dante… Nem véletelen,hogy őt hagytam a végére. Dante és Ari barátsága lenyügöző. Két srác, akik nem is lehetnének ennél különbözők, ám mégis teljesen egyformák. Az a sok játék,amit együtt játszottak, és az a sok vers/úszás…. A beszélgetéseket az első nyáron mindig Dante irányította ám a második nyáron Ari is beszédesebb emberré vált, azáltal, hogy barátokat szerzett. Dante engem Troye Sivan-ra emlékeztet, nem tudom ki mennyire ismeri, de ő egy énekes,aki meleg, és erre elég fiatalon rájött, és a családja akkor már tudta róla. 
Az a bizonyos nap, amikor játszottak és egy madár megsérült és Dante elsírta magát és elkellet temetniük a madarat,majd a rákövetkező hetek valamelyikében egy madár újra megsebesült ám Dante az úton állt és egy autó jött arra, Ari pedig szó nélkül ki ugrott a kocsi elé, hogy megvédje Dante-t. Így ő került kórházba elég súlyos sérülésekkel, és Dante kevesebb sérülést szenvedett. Az, hogy Ari gondolkodás nélkül így cselekedett egy csodás dolog volt. És nem engedte, hogy Dante mindig csak hálálkodjon neki, hiszen természetesnek vette, hogy ezt tette az érdekében. Amikor Ari kijött a kórházból és Dante megfürdette az egyik azokból a pillanatokból,amik a jelei voltak Dante melegségének. 
A sok levél amit Ari Dantétől kapott bulikról,családról és lányokról szóltak, ám az utolsó egyre csak kezdett átalakulni fiúkká és Dante nemsokkal ezek a levelek után be is vallja Arinak, hogy a fiúk vonzzák. A nyár amit Dante és Ari együtt tölt 1 iskolatanév egymásnélkülisége után megváltoztatja az életüket. Dante és Ari közös bulikba és programokba keveredik, és Dante elkezd dolgozni, ahol megismerkedik egy sráccal akivel járni kezd. Majd egyszer rajta kapja őket pár srác csókólózni és Dante-t megverik, miközben a másik srác elfut és vissza sem jön Dantéért. Ari pedig megkeresi azokat a srácokat és megveri, majdnem azt a srácot is aki otthagyta Dantét, de nem teszi mert Dante szereti, ám Ari tiszta szívéből gyűlöli a srácot. Majd Dante megkéri Arit hogy engedje meg, hagy csókolja meg, csak hogy lássak, hogy van valami kapcsolat-e köztük és Ari nehezen, de belemegy Dante kedvéért. Dante azt mondja utána, hogy neki teljes mértékben IGEN a válasz, Ari pedig NEM-et mond, és hogy ő továbbra is a lányokat szereti. Majd miután Ari megtudta,hogy a nagynénje leszbikus, hogy ki is a bátyja és az apja, és miután elbeszélgetett a szüleivel rájön, hogy ő szereti Dantét és nem fogja többé titkolni.

1.Markus Zusak
A ​könyvtolvaj

Véleményem:
Mielőtt elkezdtem volna olvasni a könyvet,tudtam,hogy a kedvencem lesz. Egyszerű megérzés volt. És nem is történt máshogy. Még a 100. oldalon sem tartottam,amikor kedvencemnek jelöltem. Liesel Meminger egy fantasztikusan okos kislány,aki tud olyan dolgokat,amelyek ha kiderülnének tönkretennék őt és a családját is. A könyvekkel való kapcsolata pedig csodálatos. Ahogy megtanul írni és olvasni lent a pincében a Papája által! 11 évesen egy kiforrót nő,akinek egyénisége van, aki tud titkot tartani és aki érti és becsüli a szavak jelentőségét. Az, ahogy segít a Mamának dolgozni, Papának cigit sodorni és közben be-be surran a polgármester házába olvasni! Csak ámulok. Nagyon szeretem a Max-el való kapcsolatukat és a Ruby-val valót is. 
A legeslegkedvencebb karakterem: Hans Hubermann. Egy ember, aki megjárta az első világháborút, ahol egy barátra lelt, majd a barát fiának segített. És amikor a zsidók üldözésére került sor,egyből ellenezte, és segített a zsidóknak, lefestette az ajtójukról a sárga csillagot, a megkülönböztetést. Csak sajnos nem sikerült,hiszen újra festették és őt is a megfigyelendők listájára írták.A kapcsolata Liesel-el lenyűgöző! Az, hogy segít a kislánynak a rémálmainál, megtanitja olvasni és írni hajnali kettőkor, megtartja a titkait és eladja a sodor cigijét, csak,hogy a kislánynak könyvet vegyen! Egyszerűen nagyon szeretem Hans-t A világhoz való hozzáállását, a gondolatait, cselekedeteit, és egyszerűen a személyét. 
Rosa Hubermann: Egy nő, aki gonosz és szigorúnak mutatkozik, ám belül egy lágy szívű kedves ember,aki szereti Hans-t és Lieselt is,sőt még Max-ot is.Próbál szigorú lenni és mindent úgy csinálni ahogy kell,de elgyengül néha a szíve. Szeretem Rosa-t. A kedvenc pillanatom amikor elment Liesel-hez az iskolába és ki kikérte, hogy „ leszidja és megverje" , ám ő csak azért jött,hogy elmondja Max jól van és túlélte a betegségét. 
Ruby Steiner. Egy kis fiú, aki éhes, és akinek az életcélja,hogy megcsókolja Lieselt.És ez sem teljesül. Ruby utálja ezt a korszakot és nem látja át.hogy mekkora bajba sodorta magát, akkor amikor Jesse Owensnek a néger férfinak festve futott és jelentette ki,hogy ő a példaképe. Az apjának elvesztése borzasztóan nagy sok volt számára. És amikor őt is besorozták… Tragikus. Lieselhez hasonlóan a végén megértette a korszakot és ez áttörés volt számára. Nem érdemelte meg a halált. Egy kis fiú volt csupán, aki szeretetre vágyott. 
Max Vandenburg. Egy zsidó férfi, akinek ott kellet hagynia az anyját és a családját a biztos vesztbe és menekülni. Egy férfi, aki nem akart mást, csak azt hogy biztonságban legyen. Akinek mindegy volt,hogy hideg, sötét kamrában alszik hónapokat, étel és ital kevesében, meg egy családban a pincében. Sosem panaszkodott. Semmi miatt. Örült annak, hogy Rosa és Hans ennyit meg tudnak adni neki. A Liesel-el való kapcsolata lenyűgöző Az, ahogy egymás rémálmát segítenek legyözni és segítenek egymásnak a túlélésben. Amikor Max rajzolt egy kiskönyvet Liesel-nek az egyszerűen varázslatos volt. Sirtam rajta. Nagyon szeretem őket együtt. Max egy nagyon jó ember. Az egyik kedvenc szereplőm is. 
És végül, de nem utolsó sorba: A halál. A történet narrátora, elmesélője, aki segít átkelni az embereknek a túloldalra. Rosszul gondoljuk. Nem a halál végez velünk, nem ő csak ott van amikor a végünkön vagyunk és megszabadít a szenvedéstől. És igen. A halál is sajnálja az embereket. Különösen azokat, akikkel többször is találkozik. Hihetetlenül ír, elmondja a könyv csattanóját, hiszen ebben a könyvnek nem is a vége az igazán lényeges, hanem az,hogy hogyan jut el odáig a karakterek sokasága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése