2017. szeptember 21., csütörtök

Gárdos Péter-Hajnali Láz Értékelés

Sziasztok! Mára egy újabb könyv értékeléssel készültem számotokra. Ez a könyv pedig nem más lesz, most(mint ahogy már a címben is említettem) Gárdos Péter-Hajnali Láz című könyve.A könyvről a lényeges információkat megtudhatjátok, ha ide kattintatok.

Ez az egyik könyv,amit idén az iskolára kell olvasnom, mint kötelező/választott irodalom. Már annyit beszéltem ezekről a könyvekről, hogy úgy érzem, hogy itt az ideje, hogy kirakjam ide is a moly.hu-s linkjét azoknak a könyveknek, amiket a sulira kell olvasnom, hátha érdekel valakit. Szóval, ha ide kattintasz, akkor meg is nézheted, hogy miket is olvasok a sulira. Na, de kezdjünk is bele az értékelésbe:

A könyvről nagyon sok jót hallottam, ezért elég magas elvárással kezdtem neki az olvasásának. Tudtam, hogy ez egy Második Világháborús történet, ami tényleg meg is történt. Igazi kemény olvasmány, én mégis a strandon olvastam el az egészet. Gyönyörű borítója van, amin más a díszítés, amikor leveszem a borítóját. Ezeket nagyon szeretem, Amerikában szinte minden könyv ilyen, nálunk sajnos nem. Eddig csak a Legendás Állatoknál és Megfigyelésüknél volt ez így, ami azért elég meglepő, de ez van. Itt kimondottan imádtam ezt, mert mondatok voltak a fehér borítón. Újabb elismerés! Az is ritka, ha a könyvnek más színű a borítója és a borító nélküli része. Remélem érthető miről beszélek. Legyen ennyi elég is a csodás borítóról, de azért hozok róla egy képet, hogy melyik kiadású borítóról beszélek.

A külső borító is gyönyörű,nem?

A könyv egy fantasztikus formában van megírva, ami szinte letehetetlenné teszi. A történet nagyon megrázó. Imádtam, hogy a történet közben voltak szereplő változtatások, így nem csak a főszereplő Miklós szempontjából ismerhettük meg az eseményeket, hanem Liliéből is.

SPOILERES RÉSZ:
Nagyon megrázó, hogy Miklós milyen sovány jelenleg és, hogy miket is élt át. Dolgoztatták ott, ahol a társait megölték. Ez vagy a halál. Ez előtt meg kiütötték az összes fogát. Érdekes ötlet volt ez a levelezés dolog. Tetszett, hogy amikor Miklós megérkezik Lilihez, a lányok felcserélik a nevüket, hogy vajon rájön-e a Miklós. És rájött! A legmeghatóbb dolog számomra ebben a könyvben az volt, amikor Lili orvosa elmesélte, hogy hogyan is találtak rá a Lilire. Az, hogy a sok halott ember között feküdt, fogta a barátnője kezét, majdnem őt is felrakták a halottas kocsira, ám akkor meglátták, hogy megmozdul a kisujja. Mindössze ennyi erő maradt egy 18 éves lányban, abban a korszak. Annyi, hogy megmozdítsa a kisujját, és ezért tudták megmenteni őt. Még most is könnyezem, ha erre gondolok. Borzasztó.Erre tényleg nincsenek szavak. Innen tényleg még szomorúbb dolgok történnek. Amikor Miklós barátja megtudja, hogy él még a felesége, és nagyon nagyon boldog. Majd a következő dolog, amit olvashatunk róla az, hogy Miklós megtalálja felakasztva egy szobába, alatta egy levéllel, ami azt közli, hogy a felesége meghalt, egy bomba eltalálta. Miklós tudta akkor is, hogy a felesége nem él, ám mégis ki az, aki képes lett volna elmondani szegény emberünknek? Ezután megtudjuk, hogy Miklós szülei meghaltak, ám szerencsére Lili szülei még élnek. Bele gondolva, a lány alig idősebb mint én, és Miklós sem egy idős valaki, mindössze 25 éves,ennyi idősen borzasztó lehet elveszíteni az embernek a szüleit. Meg persze, az akárhány évesen is iszonyú. Rendkívül szomorú volt, azt olvasni, hogy Miklós tudja, hogy mindegy, hogy túl élte a haláltábort, nemsokára úgy is meghal. Mert a tébécéje végez vele, az az út az erdőben iszonyatosan szomorú volt.Szerencse, hogy amikor visszaért a táborba, épp vonalban volt a Lili. Szerintem, Miklós feladta volna, ha nem tudott volna vele beszélni. Az a vers, amit Miklós írt és amit közöltek az újságban rendkívül gyönyörű, megható. Imádtam, hogy a végén Miklós fogát megjavítgatják, amihez a pénzt a város állta, ahogyan a ceremóniára is, amit végül is megrendezett a rabbi.A könyv végével pedig nagyon kivagyok békülve, rendkívül boldog vagyok, hogy tudom, hogy végül is mindketten meggyógyultak és Miklós már nem is nézegette meg, nem is érdekelte tovább, hogy van-e hajnali láza.
SPOILERES RÉSZ VÉGE
Kapcsolódó kép
Lili&Miklós
A történetben az a legmegindítóbb, hogy ez mind igaz. Voltak ilyen idők. Amikor az emberek ilyen körülmények között éltek.A könyv számomra bebizonyította,hogy csoda, még a legreménytelenebb időkben is létezik,ha van reményed és hiszel benne, hogy jobb lesz, Ha szeretnéd, hogy jobb legyen.Rendkívül szívhez szóló volt, hogy a sok nyomorúság után, amit ez a két ember átélt, nem tört meg, tovább tudott lépni valamennyire a történeteken, és sose adták fel a harcot. Számomra még megindító volt a város közössége. Az, hogy mit megtettek ezért a szerelmes párért, még akkor is amikor nekik is voltak problémáik. Lenyűgöző volt, hogy mennyire összetartóak voltak. Lenyűgöző az az emberi lét, ha az összefogást és a kitartást nézzük, amit a barátai félre tettek számára. Lili és Miklós történetét és szerelmét nagyon nagyra becsülöm. Gold Judit(Lili barátnője) pedig számomra az emberi rossz mintaképét testesíti meg. Az ő személyisége rendkívül önző,mohó, mind azután is, amiket átélt.Mind a mai napig léteznek a világban Gold Juditok. Akik egyszerűen képtelenek elviselni azt, ha a másik ember boldog, amikor ő nem. Még akkor sem,ha tudja, hogy az ember miket is élt át a múltban. Az ilyen emberek mérhetetlenül rosszindulatúak, ám ahogyan Lili is mondta ebben a könyvben, őket nem kell utálni, hanem inkább sajnálni, amiért ilyen mértékben szomorúak, hiszen nincs más számukra, mint a féltékenység.

A Végső Értékelésem a Könyvről:

A könyv rendkívül meghatott, a szívemhez szólt, így nem is kérdéses, hogy hány csillagot adok neki. 5/5 Szeretném megköszönni Gárdos Péternek, hogy megírta ezt a könyvet a szülei életéről. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése